Sokoldalúságuknak köszönhetően az EGGER munkalapok konyhákban, fürdőszobákban és irodákban, valamint üzletberendezési megoldásokhoz és háztartási bútorokhoz egyaránt használhatók. Érjék azt napi rendszerességgel a legkülönfélébb hatások, a felületek meg fogják őrizni kiváló minőségi jellemzőiket, persze csak akkor, ha szigorúan követi a megmunkálási és összeszerelési ajánlásainkat. Az alábbi utasítások konyhai munkafelületekre vonatkoznak. 

 

Termékjellemzők

Az EGGER sokszínű munkalapválasztéka a klasszikus posztforming munkalapokon kívül még sok más modellt és lehetőséget is kínál.

Posztforming munkalap Egger munkalap

300/3-as modell

1 Dekoritlemez

2 Eurospan, 38 mm

3 Nagy sűrűségű védőréteg

4 Kiegyenlítő

5 UV-álló lakkbevonat

6 Tömítés

 Feelwood munkalap Egger munkalap  100/1.5 modell

1 XL Feelwood dekoritlemez–

2 Eurospan, 38 mm

3 ABS élzárók, 1.5 mm

4 Kiegyenlítő

 PerfectSense Topmatt munkalap  Egger munkalap 100/1.5 modell 

1 PerfectSense Topmatt dekoritlemez

2 MDF, 16 mm

3 ABS élzárók, 1.5 mm

4 Dekoritlemez kiegyenlítő

 Kompakt munkalap  Egger munkalap 90/1.0 modell 

1 Kompakt lemez bevonat

2 Kompakt lemez magréteg, 12 mm

3 Minden oldalon ferde lemarás 1 × 1 mm

 

Szállítás

A hosszú munkalapok, különösen a kompakt vagy PerfectSense Topmatt munkalapok kézi szállítása esetén azokat az elhajlás megelőzése érdekében élükre állítva kell mozgatni. 

 

Tárolás

A munkalapokat zárt, száraz, nedvességtől védett helyiségben kell tárolni. A helyiségben normál hőmérsékleti viszonyoknak kell fennállniuk. Az eredeti csomagolás eltávolítása után a munkalapokat egyenes, vízszintes felületen kell tárolni, teljes felületükön lefektetve, stabil védőlemezek használatával. Minden esetben kerülni kell a padlózattal való közvetlen érintkezést, és nem szabad kitenni napfény hatásának. Használjon megegyező méretű vagy méretét meghaladó, laminált (nem natúr forgácslap) védőlemezt a lefedésre. 

 

Élzárás

Az EGGER munkalapok élei hőre lágyuló EGGER ABS élzáróval vagy EGGER melamin élzáróval zárhatók le. A melamin élzárók manuális felviteléhez rendszerint PVAc ragasztók vagy kontakt ragasztók használatosak. A PVAc ragasztót festőecset használatával egyenletesen kell felvinni a forgácslap tiszta, pormentes élére. Majd a melamin élzárót préssel, ragasztóleszorító kengyellel vagy csavaros kengyellel rá kell préselni merev fatömb alkalmazása mellett úgy, hogy az élzáró a munkalap tetején és alján kellő mértékben túlnyúljon. Fűtőrudak használatával lényegesen lerövidíthető a kikeményedési idő. Kérjük, hogy tartsák be a gép gyártója és a ragasztó szállítója által megadott utasításokat. A melamin élzárók simításához élmaró szerszámok, reszelők, vésők vagy éles tömbgyaluk használhatók. A vágásnak mindig az élzáróval szöget bezáró síkban (vágó művelet), könnyed nyomás alkalmazásával kell történnie. Az EGGER melamin és ABS élzárók a munkalapok védelmére és végső kialakításához használandók. Ha a védtelen lapszéleket, valamint a főzőlap és a mosogató kivágásainak területeit nedvesség éri, a lap meg fog duzzadni. Ugyanez a helyzet az olyan munkalapok esetében is, amelyeknél a forgácslap P3 (V100) maggal rendelkezik, amelyet gyakran félrevezető módon „nedvességállónak” neveznek.

 

Kivágások

A sütő és a mosogató kivágásait adott sugár mentén célszerű lekerekíteni (minimális sugár > 5 mm), mivel az éles szélek káros hatással vannak az anyagra, és repedések kialakulásához vezethetnek. 

 

Mosogatók és főzőlapok beépítése

A főzőlapoknak vagy mosogatóknak szánt kivágásokat a méretadatok és az elhelyezési részleteknek és/vagy a gyártó által mellékelt sablonoknak megfelelően kell készíteni. A kivágások széleit gondosan védeni kell a nedvességtől. A gyártó által a termékhez mellékelt vagy beépített száraz tömítéseket és rögzítőcsavarokat a szerelési útmutatójuk szerint kell használni – lásd a 6 . ábrát. 

A hőelnyelés elleni védelem céljából ajánlatos öntapadó alumínium szalagot vagy fémprofilt illeszteni a szélek köré – lásd a 7 . ábrát. Biztonsági okokból a főzőlap közvetlenül nem érintkezhet a munkalap felületével, mivel meghibásodás esetén akár 150 fokos hőmérséklet-növekedés is felléphet. További beépítési lehetőségek például a szintben megegyező, illetve a süllyesztett megoldás. A szintben egyező kivitel esetén a hordozólapot a dekoritlemezhez marjuk, majd a dekoritlemez alá gyantából keretet öntünk – lásd a 8 . ábrát. A süllyesztett megoldás csak a kompakt munkalappal kivitelezhető – lásd a 9 . ábrát.

Egger munkalap Egger munkalap Egger munkalap Egger munkalap Egger munkalap

Mivel a kereskedelmi forgalomban kapható mosogatókat általában kb. 38 mm vastagságú munkalapokra tervezik, a vékony munkalapok esetében (mint pl. a kompakt munkalap vagy az élzáróval ellátott PerfectSense Topmatt munkalap esetében) speciális megoldást kell alkalmazni. Erre szolgál az EGGER rögzítőkészlet, amellyel a beépítés egyszerűen elvégezhető – lásd a 10 . ábrát. Kompakt munkalapoknál a rögzítőprofilokat keresztmetszetben forgatjuk és ragasztjuk lásd a 11 . ábrát.

 

Munkalapkötések és sarokkötések

A munkalapokon található sarokkötéseket körfűrésszel vagy CNC alakmaró és/vagy sablonok segítségével, speciális kézi alakmaró használatával kell elkészíteni – lásd a 19 . és a 20 . ábrát.

Egger munkalap

További módszerként csatlakozó fémprofilok szerelhetők fel. Ezek a profilok ugyan könnyen felszerelhetők, azonban negatív hatással lehetnek a munkafelület általános megjelenésére, mivel megtörik a dekort, és tisztításuk is nehezebb – lásd a 21 . ábrát. 

A munkalapkötéseknek és sarokcsatlakozásoknak tökéletesen illeszkedniük kell egymáshoz, és teljesen zártnak kell lenniük, nem csak esztétikai okokból. Ezeknek a feladata, hogy megakadályozzák bármilyen nedvesség bejutását, ami a forgácslap duzzadását idézheti elő. Külön erre a célra, a konyhai munkalapok kötéseinek (sarokkötéseinek) tömítéséhez fejlesztettük ki az EGGER tömítőanyagot. A rugalmas tömítőanyag megakadályozza a nedvesség és a folyadékok bejutását a kötésekbe. Ellenáll a tisztítószereknek, víznek, zsíroknak, olajoknak stb., továbbá négy különböző színben kapható. Egy 10 g-os tubus tartalma átlagosan egy 600 mm hosszúságú kötéshez elegendő – lásd a 22. ábrát.

Egger munkalap

A kompakt munkalapok nem igényelnek tömítést, a lapok homogén szerkezetéből adódóan. A munkalap kerülete a hosszanti és a keresztirányú oldalon is 1 × 1 mm-es horonnyal van ellátva. A kerületi hornyoknak köszönhetően a sarokkötések szokásos kontúrmarására sincs szükség. A horony elválasztja egymástól a két munkalapot, ami célzottan kiemeli a munkalap elején található hornyot – lásd a 23 . ábrát. Ez a hornyos illesztéses eljárás ismert és elterjedt, többek között az ásványi anyagokból készült munkalapok esetében. 

Egger munkalap

Egyes munkalapok munkalap-összehúzók használatával vannak egymáshoz erősítve, de rögzítő segédeszközök, ún. kekszek is segítik az összekapcsolódást, a kötés tartósságáról pedig ragasztó gondoskodik – lásd a 24 . és a 25 . ábrát. 

Egger munkalap Egger munkalap

 

A választott munkalapoktól függően különböző munkalap-összehúzókra lehet szükség. Kisebb vastagságuk miatt a PerfectSense Topmatt és a kompakt munkalapok speciális munkalap-csatlakozók használatát igénylik. Az EGGER készletben, két verzióban, a 12 mm-es, illetve 16 mm-es vastagságú munkalapokhoz kínál hozzájuk illő összehúzókat. – lásd a 28. ábrát. 

A kompakt munkalap esetében különösen fontos, hogy legalább 2 mm távolságot hagyjunk a munkalap és a fal között, és azt  tömítsük. 

 

 Egger munkalap műszaki adatlapja itt. 

 

Raktárkészlet

A honlapunkon a termékek a gyártó/beszállító széles - adott esetben teljes - választékát mutatják. Raktárkészletünkön nincs a teljes választék, de minden a honlapunkon szereplő terméket - a beszállítások gyakoriságának köszönhetően - rövid időn belül beszerzünk. Az aktuális raktárkészletről érdeklődjön elérhetőségeink egyikén. Kollégáink szívesen állnak rendelkezésére.

Ajánlatkérés

Az alábbi űrlap kitöltésével bövebb információt kaphat termékeinkről. Kollégáink 48 órán belül a megadott elérhetőségek egyikén felveszik Önnel a kapcsolatot. Biztosítjuk, hogy az Ön által megadott adatokat a jövőben csak az ABH-System Kft. használja.

Személyes adatok:

A megjelölt mezők kitöltése kötelező!
*Név:
*E-mail cím:
Cégnév:
*Város:
*Telefonszám:

Ajánlatkérés részletei:

Kérjük ide írja le a megrendelni kívánt termék részleteit, mennyiséget, kiszállítás helyszínét, előzetes munkálatok jellegét, stb.

Fájl feltöltése:


Feliratkozás hírlevélre

Értesüljön első kézből újdonságainkról, akcióinkról: Iratkozzon fel hírlevelünkre!


Név:
E-mail cím: